Chleb z wysoką zawartością błonnika
Szeroki asortyment pieczywa na rynku i ogromne zróżnicowanie jego składu sprawiają, że wybór chleba o wysokiej wartości odżywczej i bez zbędnych czy niezdrowych dodatków jest coraz trudniejszy. Dodatkową przeszkodą bywa to, że nie każdy producent pieczywa umieszcza skład na swoim wyrobie. Dlatego polecamy wypróbować niezwykle łatwy przepis na domowy chleb, który nie wymaga specjalnego sprzętu do pieczenia chleba i którego smak można modyfikować w zależności od upodobań.
Chleb ten ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego i dużą ilość magnezu, cynku, selenu, a także witamin z grupy B.
Składniki:
- 1 kg mąki tortowej
- 1 szklanka otrąb pszennych, żytnich lub owsianych
- 2 opakowania tj. 14g suchych drożdży instant lub 10 dag świeżych drożdży
- Łyżeczka cukru
- Płaska łyżka soli
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki mieszanki orzechów i nasion np. słonecznik, pestki dyni, orzechy włoskie
- 7 sztuk pokrojonej w paski suszonej moreli lub śliwki (opcjonalnie)
- 4 szklanki ciepłej, nie wrzącej wody
Sposób sporządzania:
- Nastaw piekarnik na 180 °C
- Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki chleba, łącznie z drożdżami
- Stopniowo dolej wodę, szklanka po szklance, mieszając wszystkie składniki mikserem z nakładką do wyrabiania ciasta drożdżowego lub po prostu rękoma
- Ciasto nie musi się odrywać od rąk, ale powinno być dobrze wymieszane i ugniatane energicznymi ruchami
- Przykryj ciasto czystą ścierką i odstaw na około 20-30 minut w ciepłe miejsce lub do miski z gorącą wodą, tak aby miało szansę trochę wyrosnąć
- Przygotuj formę do pieczenia chleba o wymiarach: 35 x 26 x 5 cm. Równie dobrze mogą być 3 foremki podłużne do pieczenia np. pierników
- Wyłóż formę papierem do pieczenia lub posmaruj oliwą i posyp otrębami
- Włóż ciasto do foremki i znowu odstaw w ciepłe miejsce np. tuż przy piekarniku na kilkanaście minut
- Piecz około 50-60 minut
Modyfikacje:
Smak pieczywa można każdorazowo modyfikować poprzez zmianę rodzaju dodawanych orzechów, owoców suszonych lub przypraw.
Wypróbuj wersję z orzechami włoskimi i rodzynkami, z migdałami i morelą suszoną lub z pestkami dyni i suszoną żurawiną.
Dodatek łyżeczki rozmarynu, tymianku lub kminku potrafi w szybki sposób odmienić smak każdego kolejnego bochenka.