Kasza gryczana lepsza od czekolady?
To, czy kasza gryczana jest smaczniejsza od czekolady pozostaje kwestią sporu, ale w plebiscycie na najlepsze źródło magnezu w diecie, kasza gryczana wygrałaby konkurencję z czekoladą bezsprzecznie!
Źródło magnezu
Wiele osób objada się czekoladą tłumacząc, że uzupełniają ilość magnezu w swojej diecie. Warto jednak wiedzieć, że aby dostarczyć sobie tyle magnezu ile zawarte jest w całej tabliczce czekolady mlecznej wystarczyłoby zjeść 3 łyżki stołowe kaszy gryczanej (suchej masy). Dodatkowo taka ilość kaszy dostarcza znacznie mniejszą ilość energii i tłuszczu niż czekolada, a także o wiele więcej innych składników odżywczych np. witamin z grupy B, które m.in. ułatwiają wchłanianie magnezu w organizmie.
Prawidłowe gotowanie kaszy
Ważne jest jednak, aby nauczyć się gotować kaszę bez woreczków, ponieważ wraz z wylewaną wodą z garnka pozbawiamy ją wielu składników odżywczych.
Poza tym warto nauczyć się gotować kaszę tradycyjnym sposobem, bo można wtedy dodawać do niej różne ciekawe składniki (np. startą na grubych oczkach marchew, cebulę, czosnek, rodzynki albo suszone pomidory), które zmieniają, dla niektórych niezbyt przyjemny zapach kaszy gryczanej.
To mit, że kaszę w tradycyjny sposób gotuje się godzinami, trzeba trzymać pod kołdrą i zawsze się przypala.
Przepis
Oto nasz sprawdzony sposób na ugotowanie kaszy gryczanej na sypko w 20 minut:
Potrzebujesz: 1 szklankę kaszy; 1,5 szklanki wrzącej wody (zawsze stosuj proporcję 1:1,5); 1 łyżeczkę oliwy; ulubione przyprawy
- Zagotuj wodę w czajniku
- Do garnka wlej łyżeczkę oliwy, podgrzej i podpraż na niej kaszę gryczaną aż poczujesz przyjemny, orzechowy aromat
- Wlej do garnka odmierzoną ilość wrzącej wody i mieszaj od czasu do czasu aż woda osiągnie poziom kaszy. To dobry moment aby ją po swojemu przyprawić
- UWAGA!!: wodę wlewaj ostrożnie ponieważ może pryskać przy kontakcie z gorącym garnkiem!
- Zmniejsz temperaturę grzania do minimum, przykryj kaszę szczelną pokrywką i nie odkrywaj jej pod żadnym pozorem przez 15 minut!
- Masz całe 15 minut, aby poczytać sobie gazetę albo zrobić surówkę do obiadu, a kasza ugotuje się sama i będzie pyszna!!!