Przygotowanie tej zupy jest nadzwyczaj łatwe. Nie musisz jej gotować, dodawać czasochłonnych wywarów, odgrzewać w mikrofalówce. Gazpacho to zupa chłodna, aromatyczna, zrobiona ze świeżych warzyw, bez zbędnych przetworzonych dodatków, zabielania. Nie tylko świetnie chłodzi podczas upalnych dni ale przede wszystkim jest źródłem witaminy C, potasu oraz bioflawonoidów, które m.in. opóźniają procesy starzenia, chronią organizm przed szkodliwym działaniem słońca.

W wersji dla zapracowanych pomidory w puszce (nie mylić z koncentratem pomidorowym) sprawdzą się znakomicie!

Oto „świeżo” wypróbowany sposób na Gazpacho:

Składniki

  • 400g pomidorów w puszce typu Pelati (lub 3 duże, sparzone i obrane ze skórki pomidory plus 150 ml 100% soku pomidorowego)
  • 1 świeża, czerwona papryka
  • 1 świeży, długi ogórek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy extra vergin
  • 1 łyżka pasty pesto z suszonych pomidorów (może być zwykły koncentrat pomidorowy)
  • 1 łyżka listków świeżej bazylii plus kilka listków do udekorowania zupy
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • Sól, pieprz
  • Pieczywo pełnoziarniste – opcjonalnie

Sposób przygotowania

  1. Pokrój w drobną kostkę paprykę i ogórka (zniecierpliwieni krojeniem ogórka mogą go zetrzeć na grubych oczkach tarki).
  2. Do większej miski wlej pomidory z puszki wraz z zalewą, dodaj ¾ pokrojonej papryki, ¾ ogórka, czosnek wyciśnięty przez  praskę, oliwę, ocet, pesto pomidorowe, łyżkę świeżej bazylii. Wszystko zmiksuj blenderem, dopraw solą i pieprzem.
  3. Zmiksowaną zupę wymieszaj z pozostałą ilością pokrojonej papryki i ogórka, wstaw zupę do lodówki na 15 minut do schłodzenia.
  4. Zupę podawaj z chrupiącą grzanką  z pokrojonego, oprószonego delikatnie solą pieczywa pełnoziarnistego wrzuconego na moment na suchą patelnię teflonową!

Życzę smacznego!