Szeroki asortyment pieczywa na rynku i ogromne zróżnicowanie jego składu sprawiają, że wybór chleba o wysokiej wartości odżywczej i bez zbędnych czy niezdrowych dodatków jest coraz trudniejszy. Dodatkową przeszkodą bywa to, że nie każdy producent pieczywa umieszcza skład na swoim wyrobie. Dlatego polecamy wypróbować niezwykle łatwy przepis na domowy chleb, który nie wymaga specjalnego […]
czytaj dalej →Przygotowanie tej zupy jest nadzwyczaj łatwe. Nie musisz jej gotować, dodawać czasochłonnych wywarów, odgrzewać w mikrofalówce. Gazpacho to zupa chłodna, aromatyczna, zrobiona ze świeżych warzyw, bez zbędnych przetworzonych dodatków, zabielania. Nie tylko świetnie chłodzi podczas upalnych dni ale przede wszystkim jest źródłem witaminy C, potasu oraz bioflawonoidów, które m.in. opóźniają procesy starzenia, chronią organizm […]
czytaj dalej →To, czy kasza gryczana jest smaczniejsza od czekolady pozostaje kwestią sporu, ale w plebiscycie na najlepsze źródło magnezu w diecie, kasza gryczana wygrałaby konkurencję z czekoladą bezsprzecznie!
Źródło magnezu
Wiele osób objada się czekoladą tłumacząc, że uzupełniają ilość magnezu w swojej diecie. Warto jednak wiedzieć, że aby dostarczyć sobie tyle magnezu ile zawarte jest […]
czytaj dalej →